Pasar Indonesia

Burgemeester vd Meulenlaan 35
6691 CA Gendt
06-1373 1325
ruudbagijn@hotmail.com
KVK: 62597205

Catering

Een van de vele vragen die ik als kok te horen krijg, wat is nu het verschil tussen de Indonesische keuken en Indische keuken? Als antwoord geef ik dan, de Indische keuken is eigenlijk de Indonesischekeuken maar dan afgestemd op de Nederlandse markt, het is meer ‘verHollands’ zeg maar, niet te heet, wat zoeter en milder van smaak. Hebben we het over de Indonesische keuken dan zijn het pure gerechten, vaak ook streekgerechten van hoge kwaliteit, lekker pittig, smaken die je smaakpapillen strelen!

Enkele begrippen

Djahe, wortelstok van de gemberplant, verkrijgbaar in gemalen poeder maar tegenwoordig ook vers te koop.
Djinten, een sterk geurende kruid, de Nederlandse naam is komijn, wordt gebruikt in gemalen vorm.
Goela Djawa, ook wel Javaanse rietsuiker genoemd, afkomstig uit sappen van bloemkolven, verkrijgbaar in vloeibaar vorm maar beter is de dikke massa dat veel lijkt op een soort borstplaat, zeer geurig veelvuldig gebruik bij zoete gerechten.
Koenjit, of koenir genoemd, hier beter bekend als kurkuma (geelwortel) heeft en sterke aromatische smaak, geeft een mooie gele kleur aan het gerecht.
Ketoembar, hier beter bekend als Koriander, verkrijgbaar in zaad en gemalen vorm, smaakmaker bij het kruiden van vlees, bv sate.
Ketjap, gemaakt van sojabonen, waaraan verschillende kruiden aan de soja is toegevoegd, o.a. anijs, ketjap is verkrijgbaar in zoete, zoute en halfzoute smaak. Echte smaak veredelraar.
Seré, citroengras genaamd, deze kruid is zowel in gemalen vorm als vers te verkrijgen, voegt echt smaak toe aan bv vleesgerecht rendang, de sprieten worden meestal geknoopt aan het gerecht toegevoegd, door de kneuzing komen de aroma’s vrij.

Tot slot, kroepoek hiervan zijn er in Indonesië wel dertig soorten verkrijgbaar, de meest gangbare verkrijgbaar in supermarkten zijn vaak de kroepoek oedang gemaakt van meel en garnalen, de kroepeok Palembang gemaakt van meel en vis en de Emping belindjo, gemaakt van de belindjovrucht, de noten worden geplet en gedroogd. Na droging van kroepoek/ emping wordt deze afgebakken in olie.

Bij ons heb je keuze genoeg. Je mag bij ons zelf je menu samenstellen!